Mottónk



"Minden gondolatunk, minden tervünk
azt célozza: hogy lehetne benneteket
vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni."
/Karácsony Sándor/

2020. március 20., péntek

Kedves Gyerekek!

Eljött az első otthoni, digitális hetünk utolsó napja. Ha az iskolában lennénk, nagy lenne az öröm, hogy megint PÉNTEK!!!!!!
Remélem, jól telt mindenkinek ez a pár nap, amióta nem találkoztunk!
Már van, akik elküldték az írásbeli munkáikat ellenőrzésre. Mindenkinek, minden héten az elküldött feladatai után írni fogok egy kis levelet válaszul. Ebben leírom, mi tetszett nagyon, illetve az esetleges hibákat is jelzem a javítás reményében. Sőt, egy kis képet is beillesztek ajándékul a szorgalomért a levelembe. A rajzaitok és a technikákat osztályzom, ugyanúgy, mintha az iskolában lennénk. Most viszont mindenkinek több ideje jut, hogy szépen elkészítse a munkáit. A technika feladat a héten az időbeosztás táblázatának elkészítése volt. Megmutatom nektek Márk munkáját. Nagyon jól beosztotta a napjait. Ő egyébként mára készen is lett minden feladatával. Nem verseny, tehát ne siesse el senki, de örültem a szorgalmának. :)

Íme a munkája:



A másik, ami eszembe jutott, hogy a táncot nem foglaltam bele a táblázatba, hiszen az a testnevelés tantárgyunkhoz tartozik. Viszont egy kis elméleti tanítást tudok nektek küldeni.


Amennyiben emlékeztek, meséltem nektek a néptánc- térképről. Részekre osztják a régi Magyarországot rajta, hogy milyen területeken voltak közel azonos táncok. Ezt most beteszem ide nektek, tanulmányozzátok kicsit. A térképen keressétek meg Moldvát!
Onnan való a már általatok is ismert: Kecskés, Hojna (Szőr szökött a szemembe...), Pálmácska táncok.
Illetve táncoltunk a Dunántúlról ugrós táncokat. A szatmári térségből pedig csárdást és friss csárdást. Tudjátok, ott táncoltak úgy, mintha egy lépcsőre ugranának az egyik lábukkal. Ezt neveztük fent hangsúlynak.


Íme a térkép a táncdialektusokkal:
Próbáld meg Budapestet is behatárolni rajta!

Teszek be linket egy gyerekjátékról, ezt már tanultuk. Ha van kivel, játsszátok el otthon együtt!




És a várt Rumini is folytatódik egy újabb fejezettel. Lefotóztam nektek a könyvből két képet, ehhez a részhez ezek kapcsolódnak. Hallgassátok szeretettel!






Kellemes hétvégét! Hétfőn jövök új tartalommal, figyeljétek az oldalt!

Szeretettel,
Kinga néni 

Kelt.: Bp., 2020.III. 20. 

1 megjegyzés: