Mottónk



"Minden gondolatunk, minden tervünk
azt célozza: hogy lehetne benneteket
vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni."
/Karácsony Sándor/

2018. október 7., vasárnap

Ötödik hetünk

Elmondhatom, hogy összességében jól telt a hetünk. A múlt heti panaszom a rosszalkodások miatt mérséklődött valamelyest, egy-két esetet leszámítva.
Néhány fiú sajnos, osztályfőnöki figyelmeztetést kapott. Év eleje óta sokat beszélgettünk a helyes iskolai viselkedésről, osztálytársak védelméről, a házirendünk betartásáról. Aki ezek ellen vét, sajnos meg kell, hogy kapja érte a fokozatot. Csak úgy tudunk közösségben működni, ha egymást tiszteletben tartjuk, testi, lelki épségét megóvjuk. Bízom benne, hogy hasonló dolog már nem lesz az évben.
Úgy gondolom, ezt is meg kell említenem a sok szép dolog mellett.
Próbáljuk erősíteni a helyes, jó dolgokat az osztályban, amiből szerencsére akad bőven.

Szerdán például elmentünk a fogorvos nénihez, csakúgy, mit a tavalyi tanévben. Mielőtt elindultunk, reggel vittem a gyerekeknek egy rajzot három fogról. A fogak melletti gondolatfelhőbe kellett kitalálniuk, hogy melyik fog mire gondolhat. Nagyon jó ötletek születtek. A színes rajzokat elvihették a doktor néninek, aki nagyon örült nekik, cserébe pedig kis ajándékokat adott a gyerekeknek. Az asszisztenstől hallhattak a gyerekek egy kis előadást is, a helyes fogmosási szokásokról.







Ismét egyre többen kezdtek el önállóan olvasni könyvet. Nagy öröm látni, hogy hozzák magukkal olvasmányaikat és szünetekben belevetik magukat a folytatásba. A fogászat után volt időnk meghallgatni egymás olvasmányos élményét, kis bemutató formájában. Zéti, Zsombi, Viki és Iza is meséltek arról, milyen jó könyveket olvasnak épp. Többen is hangoztatták, hogy utánuk szívesen elolvasnák ők is. Örülök, hogy motiválják egymást.



Egyébként az olvasás órán már nagyon sok írót, költőt megismernek a gyerekek. A számítógépen egy mappába gyűjtjük híres, nagy irodalmárjaink képeit. Kortárs és klasszikus költőinket, íróinkat. Eddig megismerték: Weöres Sándort, Benedek Eleket, Csukás Istvánt, Kányádi Sándort, Miklya Zsoltot, Bartos Erikát, Varró Dánielt.

A versírásban is ügyeskednek diákjaink. Viki és Iza írt tavaly két verset. Év elején pedig kineveztünk egy füzetet az osztályban, ahová mindenki írhat saját verset. A hét elején Milán hozta be édesapjával kitalált költeményét. Nagyon köszönjük nekik!

Javában tart az ősz, ami a kézműves óráinkon is látható. Még a múlt héten festettek a gyerekek faágat levelekkel, termésekkel. Jól meg-megfigyelve, melyik fa milyen. A héten ki is kerültek belőle a terembe díszítésképpen. Szerintem csodálatos munkák születtek.







A legutóbbi rajzórán pedig egy új technikát keztünk el megismerni. Egy őszi képrészletet kapott mindenki, amit be kellett fejezni és ki kellett színezni. A gyerekeknek figyelni kellett a részleten található dolgok méretére, a szabályosságára, majd pedig a színezésre. Itt is nagyon sok szép alkotás született. Egyelőre a munka folyamatát sikerült csak megörökítenem, legközelebb az elkészült rajzokat is közzé teszem.






A technika órai munkánkat inspirálta Lilla és Kitti. Lilla behozta ugyanis gesztenyebábjait megmutatni az osztálynak. Miután megcsodáltuk, elhatároztuk, hogy mi is készítünk gesztenyéből valamit. Kitti be is hozott egy szatyorral a gesztenyékből. Pénteken pedig gesztenyefejek születtek belőlük. Nagyon mókásak lettek. Köszönjük a gesztenyéket Kittiéknek! Lillának pedig a bábokat! A gesztenyefejeknek házat is fogunk csinálni a következő alkalommal.









A pénteki napot nem csak a hétvége miatt szeretik a gyerekek. Ilyenkor lehet ugyanis behozni az osztályba játékot. Nagyon menők most a kis stikeezek, amikhez társasjátékot is alkottak kitalálóik. Játszottunk velük a szünetben. Nagyon vicces, fordulatos volt.

Persze a jó idő végett a kinti játékok is megmaradtak. Továbbra is nagy kedvenc a termésekkel való kereskedés. Ezek képeivel búcsúzom. Kívánok jó pihenést még vasárnapra és szép napokat a jövő hétre!

Szeretettel: Kinga néni







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése