Mottónk



"Minden gondolatunk, minden tervünk
azt célozza: hogy lehetne benneteket
vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni."
/Karácsony Sándor/

2019. január 13., vasárnap

Tizenhetedik hetünk

Az év utolsó hetéről betegség miatt, az első hetéről pedig rövidsége miatt nem készült beszámoló. Ma viszont ismét sok szép élményt, történést mutatok be tizenhetedik hetünkből.
Kezdeném azzal, hogy hétfőtől új tanító érkezett az osztályunkba. Hajni nénit nagy szeretettel fogadta mindenki. Iza anyukája segítségével meg is lepték ajándékokkal a gyerekek az új tanítót. Hajni néni ezúton is nagyon köszöni a kedvességüket!

A héten átalakítottuk kicsit a faliújságunkat. Lekerültek a gyerekek régebbi munkái, helyébe pedig ismét az órarend és egy díszes naptár került. Az órarendet muszáj még látni a gyerekeknek a sok változás miatt is, az ikonok segítségével pedig jobban átlátja mindenki a napi menetrendünket. A csodaszép naptárt egy kedves családtól kaptam karácsonyi ajándékként, s azt gondoltam, az osztályban lenne a legjobb helye. Egyrészt mert a hónapot is kell látni egyben, másrészt pedig ki lehet színezni rajta a mandalát havonként. A héten Viki és Iza kapta ezt a nemes feladatot. Olyan csodaszép lett, hogy meg nem mondja senki, hogy színezve van.


Ahogyan említettem már önöknek is a rendkívüli szülőin, új szabályok lépnek idén életbe az osztályban, nos a héten ki is alakítottuk őket. A tábla mellé felkerültek az alap szabályaink: 
-Csendben vagyok
- Sétálok az épületben
-Figyelő szemek
-Figyelő fülek
-Segítő kezek
Ezeket látva is tudatosul bennük a helyes viselkedés, magatartás.

Továbbá a három figyelmeztető jel is elkészült. Bár megbeszéltük a gyerekekkel, hogy ezeket nem szeretnénk látni sűrűn, egyben pedig pláne nem. Hiszen a figyelmeztető jelek az osztály fegyelmezetlenségére kerülnek fel a táblára. Sajnos, ha mind a három felkerül, az aznapi játék maradhat el. Megbeszéltük azt is, hogy ha az egyik jelet látva, a társunkat szeretnénk figyelmeztetni, azt csak csendben, szépen lehet, hiszen az csak még nagyobb hangoskodást váltana ki.

Elkészültek a heti pontgyűjtők is, amiből mindenki kap majd egyet hét elején. Négy feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy az adott órán kapjanak egy mosolygós pecsétet a lapjukra. Ha egy délelőtt vagy délután legalább 3 pecsét összegyűlik, feljebb kerülhetnek a fán. A hét végén pedig a fa tetejére felkerültek kis ajándékot választhatnak.  Azért jobb ez így, mint a korábbi pontgyűjtés, mert a heti jutalamzást jobban átlátják a gyerekek, hamarabb eljön, így motiváltabbak is tőle. Mondtam, hogy aki tud, hozzon be általa már nem fontos apró kis játékokat (pl. Kinder-tojás figuráit), és azokat lehet majd jutalmul megszereznie másoknak. Másnapra már Zsombor hozott egy egész szatyorral. Köszönjük neki mindenki nevében!


A hét elején két versenyre is felhívtam a gyerekek figyelmét, amik mind házi fordulók lesznek. Az egyik a mesemondó verseny, melyre négy lelkes jelentkező is akadt. Február 6-án lesz a házi megmérettetés, melyre téli mesékkel lehet indulni. A meséket már kiosztottam, remélem, jól megy majd a tanulása, begyakorlása. 

A másik verseny, melyen én szervezek az iskolában, a házi népdaléneklő verseny lesz, február 27-én. Az osztályból sok kis diákot szeretnék felkészíteni rá, mert ezek mind nagyon jó hangulatban szoktak telni. A fiúk csapatát már sikerült megalkotnunk, akik bánáti népdalokat fognak énekelni. Nagyon lelkesek, biztos lesz a siker. :)


 Az éneken túl a rajz-és technika órákon is jeleskedtek a héten a gyerekek. Úgy alakult az órarendünk, hogy "A" héten csütörtöki nap az, amikor mindkét tantárgy van. Így történt ez a héten is, amikor is rajzórán választhattak a gyerekek két alkotás közül. Vagy hóembert kellett barna háttérre festeni, vagy téli fát kék háttérre készíteni. Igen szép alkotások születtek. Technika órán pedig Újévi malacot készítettünk vágással, ragasztással. Mindenkinek egyedi szerencsehozó malackája lett.














A mai blog végén szeretném bemutatni, milyen önfeledt játékban volt része az osztálynak a téli havas udvaron. A képek három napon készültek.























Szeretettel: Kinga néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése